Siirry sisältöön

Vinkkejä lapsiperheen uudiskotiin

Uudiskohteiden tarjoama helppous kiinnostaa eri elämäntilanteissa olevia kodinetsijöitä. Uudiskohteet ovat mainio valinta erityisesti käytännöllisyyttä ja vaivattomuutta arvostaville lapsiperheille! Nykyaikaiset uudisasunnot tarjoavat monia etuja, jotka tekevät arjen hallinnasta vaivattomampaa ja mukavampaa myös lapsiperheen vilskeen ja vilinän keskellä.

Arjen sujuvuus, käytännöllisyys ja joustavuus ovat lapsiperheen kodinvalinnassa keskeisiä tekijöitä. Uudiskohteiden suunnittelussa näihin asioihin panostetaan, ja se ilmenee niin tilaratkaisuissa kuin kodin ylläpidossakin. Muokattavuus toimii molempiin suuntiin pitkäaikaista kotia valitessa – sekä perheen kasvaessa, että aikuistuvien lasten muuttaessa kotipesästä.

Vaikka omakoti- ja rivitalo ovatkin perinteisesti lapsiperheiden suosiossa, nykyään yhä useampi hakee vaihtoehtoksi asuinmuotoa, joka vaatii vähemmän ylläpitoa. Älykkäästi ja tehokkaasti suunnitellut, jopa kompaktimmatkin kerrostaloasunnotkin ovat hyvä vaihtoehto perheasunnoiksi, jolloin aikaa ja vaivaa säästyy suurien tilojen huollosta ja pihan hoidosta. Talotyyppiin katsomatta uudisasunnot on suunniteltu helposti ylläpidettäviksi, remonteista ei tarvitse olla pitkään aikaan huolissaan, ja asumisen kuluja on helppo ennakoida.

Joustavat pohjaratkaisut

Nykyaikaiset uudisasunnot tarjoavat usein joustavia pohjaratkaisuja, joita voidaan muokata vastaamaan lapsiperheiden tarpeita eri elämänvaiheissa. Lapsiperheen kodin tilojen tulisi olla avaria, tilavia, muokattavia ja esteettömiä.

Avaran, olohuoneeseen yhdistyvän keittiön ansiosta vanhemmat voivat valvoa lasten puuhia ruuanlaiton lomassa. Iso ja avoin olohuone tarjoaa tilaa yhteisille hetkille ja leikeille. Modulaariset sohvat ja taitettavat kalusteet mahdollistavat tilan hyödyntämisen monipuolisesti.

Tilavat peseytymistilat ovat myös tärkeät lapsiperheen arjessa. Modernit saunan lasiseinät ovat tyylikkyyden lisäksi käytännöllinen ratkaisu lapsiperheen kodissa, koska vanhemmat voivat löylyistä nauttiessaan myös valvoa lasten peseytymistä.

Asunnon koossa kannattaa ottaa huomioon lasten ikä. Pieni vauva ei tarvitse vielä omaa huonetta, mutta lasten kasvaessa oma tila voi olla tarpeen. Kodin muunneltavuus lisää asuinvuosia, ja pienilläkin muutoksilla, kuten tilanjakajien tai väliseinien lisäämisellä tai poistamisella, voi saada aikaan merkittäviä parannuksia kodin toimivuudessa.

Tilankäyttö ja säilytysratkaisut

Tilankäytön suunnitteluun ja fiksuihin säilytysratkaisuihin kannattaa panostaa erityisesti lapsiperheen kodissa. Toimivan järjestelyn ja säilytystilojen lisäksi kannattaa miettiä myös ekologisuuden näkökulmasta, mitä kaikkea perheessä oikeasti tarvitaan, ja mitä tarvikkeita voisi myös lainata muualta.

Lapsiperheen kodissa jokaisessa huoneessa tulisi olla riittävästi kaappitilaa vaatteille, leluille ja harrastusvälineille. Kaapeissa voi säilyttää vain kuluvan sesongin käyttötarvikkeita ja siirtää loput tavarat varastoon. Lasten tavaroille voi varata säilytystilaa myös olohuoneeseen, jolloin lattioille levitetyt lelut saa nopeasti päivän päätteeksi piiloon.

Kodinhoitoon käytettävän tilan suunnittelu on tärkeää, jotta myös likapyykille ja esimerkiksi märkien ulkovaatteiden kuivaukselle löytyy sopivasti tilaa. Myös siivous- ja keittiötarvikkeet vaativat käytännölliset säilytystilat.

Lapsiperheen arjessa tulee panostaa tehokkaaseen pyykkihuoltoon. Erillinen kodinhoitohuone voi olla monelle vain haave, mutta hyvällä tilasuunnittelulla ja harkituilla ratkaisuilla voi merkittävästi helpottaa pyykkihuoltoa myös pienemmissä kodeissa.

Suurten pyykkitelineiden lisäksi voi hyödyntää pienempiä ripustettavia kuivaustelineitä, jotka saa tarvittaessa helposti piiloon. Pyykkiä kannattaa kuivata myös ulkona tai hyvällä ilmanvaihdolla varustetussa kylpyhuoneessa. Taloyhtiön pyykkitupa, kuivaushuone ja mankeli voivat helpottaa etenkin suurten pyykkimäärien käsittelyä.

Tilava eteinen on avainasemassa lapsiperheen arjessa. Myös pienemmästä eteisestä voi saada huolellisella suunnittelulla käytännöllisen. Toimivassa eteisessä on riittävästi kaapistoja, hyllyjä ja naulakoita ulkovaatteille, kengille ja asusteille. Jokaisen perheenjäsenen tavaroille olisi hyvä olla oma paikkansa. Harrastusvälineiden säilytys muualla kuin eteisessä tuo lisätilaa. Panosta myös riittävään valaistukseen ja valitse eteiseen kestäviä ja helposti puhdistettavia pintamateriaaleja.

Materiaalivalinnat

Materiaalivalinnat ovat olennainen osa uuden kodin suunnittelua, erityisesti lapsiperheissä. Kun olet liikkeellä hyvissä ajoin, pääset vaikuttamaan uudisasuntosi materiaalivalintoihin jo rakentamisvaiheessa!

Lapsiperheen hektisessä arjessa ei tahroilta ja naarmuilta vältytä. Siksi onkin tärkeää valita materiaalit huolellisesti, ottaen huomioon sekä lasten tarpeet että kodin käytännöllisyys. Kun materiaalit on valittu menoa ja melskettä silmällä pitäen, koti on kaikille miellyttävämpi asua ja helpompi pitää siistinä.

Lapsiperheen kodin pintamateriaalien tulisi olla helppohoitoisia, kestäviä ja pestäviä:

  • Lattiamateriaalien valinnassa kannattaa suosia naarmuuntumattomia vaihtoehtoja, kuten laattaa, laminaattia ja vinyyliä
  • Keittiössä on tärkeää valita helppohoitoiset ja kestävät työtasot, jotka kestävät niin ruoanlaittoa kuin perheen pienimpien kokkailujakin
  • Tekstiilien osalta kannattaa valita likaa hylkiviä ja helposti pestäviä materiaaleja, jolloin niitä ei tarvitse varoa jatkuvasti. Sohvien ja tuolien pestävät irtopäälliset helpottavat puhtaanapitoa
  • Myös seinämateriaalien valinnassa kannattaa ottaa huomioon käytännöllisyys. Pestävä tapetti tai maalipinta helpottaa siivoamista ja pitää kodin ilmeen raikkaana
  • Materiaalit kannattaa valita sellaisissa sävyissä, joissa lika ei näy helposti
  • Lastenhuoneeseen tulee valita turvallisia ja kestäviä kalusteita, jotka kestävät leikkejä ja temmellystä

Sijainti ja palvelut

Asuinpaikan valintaan vaikuttaa moni asia, mutta yksi keskeisimmistä kriteereistä ovat alueen tarjoamat palvelut. Erityisesti lapsiperheiden kohdalla palveluiden läheisyys nousee tärkeäksi tekijäksi. Uutta kotia etsiessä onkin hyvä pohtia, mitkä päivittäiset palvelut tulee ehdottomasti löytyä läheltä lapsiperheen arjen kannalta, ja millaisten palveluiden ääreen on valmis matkustamaan tarvittaessa hieman pidemmälle.

Useat uudiskohteet sijaitsevat alueilla, joilla on runsaasti palveluita lapsiperheille. Lähellä olevat päiväkodit, koulut, leikkipuistot, kaupat ja toimivat liikenneyhteydet helpottavat arjen suunnittelua. Myös lasten harrastuspaikkojen olisi hyvä olla lähellä kotia tai hyvien kulkuyhteyksien varrella.

Asuinalueen lapsiperheystävällisyys on tärkeä huomioitava seikka. Turvallinen pihaympäristö ja lyhyt koulumatka ovat myös tärkeitä tekijöitä, jotka lisäävät asuinalueen houkuttelevuutta lapsiperheiden näkökulmasta.

Turvallisuus

Uuden kodin valinnassa turvallisuus on ensisijaisen tärkeää varsinkin lapsiperheiden näkökulmasta. Paloturvallisuus ja toimiva ilmanvaihto ovat kunnossa uudiskohteiden nykyaikaisen talotekniikan, uusien kodinkoneiden ja rakennusmääräysten myötä.

Lapsiperheen uudiskodin turvallisuusratkaisut voivat sisältää esimerkiksi lapsilukolliset kaapinovet ja -laatikot sekä turvalukot ikkunoissa. Portaiden turvallisuus huomioidaan esimerkiksi kaiteiden ja askelmien suunnittelussa. Lisäturvaa saa esimerkiksi panostamalla liukuesteisiin ja pistorasiasuojiin. Monissa uudiskohteissa on myös valmiiksi asennettu palovaroittimia ja sprinklerijärjestelmiä lisäämään asukkaiden turvallisuutta.

Lapsiperheille suunnatuissa uudiskohteissa on usein myös leikkipaikkoja ja viheralueita, jotka on suunniteltu turvallisiksi ja lapsiystävällisiksi.

Uuden kodin turvallisuustasoa voi nostaa lisäksi erilaisilla kodin älyratkaisuilla.

Yhteiset tilat ja yhteisöllisyys

Uudiskohteiden suunnittelussa korostetaan yhä enemmän sosiaalisuutta ja yhteisöllisyyttä tarjoamalla monipuolisia yhteistiloja ja -palveluita helpottamaan asukkaiden arkea. Suunnittelussa pyritään usein huomioimaan erityisesti lapsiperheiden tarpeet ja toiveet.

Taloyhtiöiden yhteiset tilat tarjoavat ihanteellisen paikan erilaisten tapahtumien järjestämiseen, kuten lasten synttäreiden tai muiden juhlien viettoon. Yhteiset varastotilat tarjoavat kätevät säilytysratkaisut esimerkiksi pyörille ja rattaille, ja tilava pesutupa helpottaa pyykkirumbaa tarpeen vaatiessa.

Kaupunkirakentamisen tiivistyessä ja asuntojen koon pienentyessä ulkotilojen merkitys kasvaa entisestään, jolloin lapsiystävälliseksi suunniteltu piha-alue tarjoaa arvokasta leikkitilaa ja mahdollisuuksia yhteiseen ajanviettoon. Lisäksi monet uudiskohteet tarjoavat viljely- ja kuntoilualueita sekä yhteisiä oleskelupaikkoja, jotka edistävät asukkaiden hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä.

Autottomat perheet voivat lisäksi hyödyntää taloyhtiön tarjoamia yhteiskäyttöautoja.

Lapsiperheen muuttovinkit

Lapsiperheen muutossa tulee ottaa huomioon muutamia erityisseikkoja, joiden ansiosta muutto sujuu mahdollisimman vaivattomasti ja miellyttävästi myös perheen pienimpien näkökulmasta!

  • Varaa aikaa suunnitteluun: Aloita valmistelut hyvissä ajoin ennen muuttopäivää. Suunnittele aikataulu, pakkaa tavarat järjestelmällisesti ja varmista, että kaikki tarvittavat järjestelyt on tehty etukäteen.
  • Säädä uusi koti lapsiystävälliseksi: Tarkista uuden kodin turvallisuus etukäteen. Asenna lapsiportit portaisiin, suojaa sähköpistorasiat ja varmista, että kodin ympäristö on lapsille turvallinen.
  • Tee muutosta positiivinen kokemus lapsille: Kerro lapsille muutosta etukäteen ja ota heidät mukaan valmisteluihin. Pakatkaa yhdessä tärkeimmät tavarat, ja miettikää muuton tuomia uusia mahdollisuuksia ja seikkailuja.
  • Tee pakkauksesta hauskaa: Pakkaaminen voi olla haastavaa lapsiperheille, mutta voit tehdä siitä hauskaa ja opettavaista tekemällä siitä pelin. Voit esimerkiksi antaa lapsille omat laatikot, joihin he voivat pakata omia tavaroitaan tai lelujaan.
  • Tutustu uuteen ympäristöön: Kun olette muuttaneet uuteen kotiin, tutustukaa ympäristöön yhdessä perheen kanssa. Käykää tutustumassa läheisiin puistoihin, leikkipaikkoihin ja muihin lapsiystävällisiin paikkoihin, jotta lapset voivat alkaa tuntea olonsa kotoisaksi uudessa ympäristössä.
  • Pidä kiinni rutiineista: Yritä säilyttää lapsille tutut rutiinit mahdollisimman hyvin muuton yhteydessä. Se auttaa lapsia tuntemaan olonsa turvalliseksi ja vähentää muutoksen aiheuttamaa stressiä.
  • Pakkausjärjestys: Pakkaa lasten tavarat viimeisenä ja pura ne ensimmäisenä uudessa kodissa.
  • Lapsen huoneen ensisijainen järjestäminen: Pyri saamaan lapsen huone valmiiksi uudessa kodissa mahdollisimman pian muuton jälkeen. Näin lapsi saa tutut ja turvalliset tavarat ympärilleen uudessa ympäristössä ja voi helpommin sopeutua uuteen kotiin.
  • Järjestä lapselle hoitopaikka muuttopäivän ajaksi: Muuttopäivänä voi olla hyödyllistä järjestää lapselle hoitopaikka, jossa voi olla turvallisesti muuton hälinän ulkopuolella. Tämä vähentää lapsen stressiä ja mahdollistaa vanhemmille paremman keskittymisen muuttoon.

Tutustu Uudisovi.comin laajaan uudisasuntojen valikoimaan, ja löydä oman perheesi toiveita ja tarpeita vastaava unelmien uudiskoti!

Jaa artikkeli:

Tilaa Uudisovi.comin asuntovahti

Lähetämme sähköpostiisi tiedot uusista, sinua kiinnostavista uudiasunnoista.

    Alue*
    Kohdetyyppi*
    Huoneluku
    Etsin...

    Lähettämällä viestin hyväksyt henkilötietojesi käsittelyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.

    Lomake on suojattu roskapostin estämiseksi Googlen reCAPTCHA-palvelulla, johon liittyy palvelun tietosuojaseloste ja käyttöehdot.