Siirry sisältöön

Parvekkeen sisustus – 7 vinkkiä unelmien kesäkeitaan luomiseen

Auringonsäteiden alkaessa helliä, on jälleen aika julistaa parvekekausi alkaneeksi!

Parvekkeen siistiminen ja sisustaminen voivat tuntua työläältä tehtävältä, mutta huolellisella suunnittelulla se muuttuu helpoksi ja palkitsevaksi prosessiksi. Tässä artikkelissa jaamme parhaat siivous-, suunnittelu- ja sisustusvinkit, joiden avulla luot upean ja viihtyisän parvekkeen, jossa on ilo viettää aikaa pitkälle syksyyn!

1. Siivous

Parvekekausi on tärkeää aloittaa parvekkeen huolellisella siivouksella heti kesän alussa. Kerran vuodessa suoritettava perusteellinen parvekesiivous takaa viihtyisän oleskelun koko lämpimän kauden ajaksi.

 • Siirrä tavarat sivuun: Aloita siirtämällä parvekkeella talven yli säilytettävät kalusteet ja muut tarvikkeet syrjään. Vie parvekkeella säilytetyt harrastusvälineet ja muut talvikauden varusteet kesän ajaksi muualle säilytykseen. Siirrä sivuun myös irtolaatat, näkösuojat ja matot siivouksen tieltä.
 • Poista pöly ja roskat: Aloita varsinainen siivous lakaisemalla ensin suurimmat irtoroskat ja pölyt parvekkeelta. Viimeistele siivous tehokkaalla imurilla, joka pystyy poistamaan myös hienomman pölyn. Älä unohda imuroida myös katonrajasta!
 • Puhdista pinnat: Tarkista ensin, ettei lattiakaivo ole tukossa ja että vesi ei valu parvekkeelta suoraan naapurin puolelle. Pese betoni- ja puupinnat niille sopivilla pesuaineilla. Noudata taloyhtiön ohjeita ja käytä tarvittaessa ämpäriä ja harjaa. Käsittele puupinnat sopivalla puuöljyllä ja pyyhi alumiiniosat kostealla liinalla.
 • Pese ikkunat: Pese lasitetun parvekkeen ikkunat turvallisesti. Avaa kaikki ikkunat parvekkeen sisäpuolelle ja pese ne molemmilta puolilta sopivalla puhdistusaineella. Teleskooppivartista ikkunalastaa voi hyödyntää lattiasta kattoon ulottuvien lasitusten pesussa.
 • Huolla kalusteet: Pese irrotettavat tekstiilit pesuohjeiden mukaisesti ja käsittele ne hoitosuihkeella, joka suojaa kangasta vedeltä. Puhdista kalusteiden rungot sopivalla puhdistusaineella ja huolla myös parvekematot.

2. Suunnittelu ja esityöt

Onnistuneen, toimivan ja viihtyisän parvekekokonaisuuden aikaansaamiseksi kannattaa aloittaa selkeän suunnitelman teolla.

Ensimmäinen askel on parvekkeen mittaaminen ja pohjapiirroksen tekeminen. Näin hahmotat paremmin, minkä kokoisia kalusteita parvekkeelle mahtuu ja miten ne asettuvat tilaan niin, että liikkuminen on helppoa. Pienempiin parvekkeisiin sopivat sirommat kalusteet, kun taas suurempiin tiloihin voi hankkia runsaammin tilaa vieviä vaihtoehtoja. Suuremman parvekkeen tilaa voi rajata tilanjakajilla käyttötarkoituksen mukaan eri alueiksi, esimerkiksi erillisiksi oleskelu- ja viherkasvialueiksi.

Olennaista on huomioida myös parvekkeen tyyppi. Avoparvekkeella kalusteet altistuvat auringolle, sateelle ja tuulelle, joten tulee valita kestäviä materiaaleja ja harkita erilaisten aurinkovarjon tyylisten suojien hankintaa. Avoparvekkeen kautta sisätiloihin voi päästä herkemmin hyönteisiä ja ilman mukana kulkeutuvia epäpuhtauksia, joten tyylikkään verhomaisen hyönteisoven hankintaa voi tulla kyseeseen.

Lasitetulla parvekkeella mahdollisuuksia on enemmän, jolloin voit hyödyntää myös sisäkäyttöön tarkoitettuja kalusteita ja materiaaleja. On silti tärkeää huomioida, että myös lasitetulla parvekkeella materiaalit voivat altistua lämmön- ja ilmankosteuden vaihteluille. Lasitetulla parvekkeella käyttökautta voi pidentää myös keväälle ja syksylle, etenkin erilaisten lämmittimien avulla.

Ennen sisustamisen aloittamista on tärkeää miettiä parvekkeen käyttötarkoitusta. Käykö luonasi paljon vieraita, vai onko parveketta tarkoitus käyttää vain itse? Parveketta voi hyödyntää rentoutuminen lisäksi esimerkiksi harrastamiseen ja etätyöskentelyyn. Kun parvekkeen turvallisuus on huomioitu, sitä voi käyttää myös lasten leikkipaikkana tai lemmikkien oleskelutilana.

Hyödynnä tilaa viisaasti käyttämällä seinätilaa, hyllyjä ja ripustettavia tarvikkeita. Muista kuitenkin selvittävät taloyhtiön säännöt ja tarvittavat työkalut kiinnitystä varten.

 

Uudisovi.com - Parvekkeen sisustus - 7 vinkkiä unelmien kesäkeitaan luomiseen - Visualisointikuva uudiskohteen parvekkeesta.

3. Materiaalien valinta

Parvekkeen kalusteet, tekstiilit ja sisustustarvikkeet altistuvat sisätiloihin nähden eri tavalla auringolle sekä lämpötilan ja ilmankosteuden vaihteluille, joten materiaalien valintaan tulee kiinnittää huomiota huolella.

Verhot ja sälekaihtimet eivät pelkästään tarjoa näkösuojaa, vaan myös suojaavat kalusteita haalistavalta auringonpaisteelta. Lasitetulla parvekkeella voit käyttää sisäkalusteita, mutta herkemmät puukalusteet ja pehmusteet voivat silti kärsiä parvekeolosuhteissa.

Avoparvekkeelle valitaan säänkestäviä keinokuitutekstiilejä, kun taas lasitetulle parvekkeelle sopivat monipuolisemmat materiaalit, kuten puuvilla ja villa.

Polyrottinki on erinomainen valinta parvekekäyttöön, koska se kestää hyvin sadetta ja auringonvaloa. Ulkotekstiilit kannattaa suojata suoja-aineella likaantumisen estämiseksi. On hyvä muistaa, että suojauksestakin huolimatta voimakkaat värit haalistuvat nopeammin auringossa.

Parvekematon valinnassa materiaalilla on väliä: polypropeenimatot sopivat hyvin parvekkeelle ja kestävät kosteutta sekä auringonvaloa. Luonnonkuituinen juuttimatto on taas hyvä valinta lasitetulle parvekkeelle. Kylmyyttä eristävä parvekematto tekee parvekkeella oleilusta miellyttävämpää erityisesti viileämpinä vuodenaikoina.

4. Kalusteet

Valitsemalla oikeanlaiset kalusteet voit optimoida parvekkeen tilankäytön, omannäköisestä tyylistä tinkimättä!

Monikäyttöiset kalusteet ovat loistava valinta kaiken kokoisille parvekkeille. Esimerkiksi sivupöytänä ja istuimena toimiva jakkara on kätevä tilansäästäjä. Käytännölliset, tarvittaessa sivuun taitettavat taittotuolit toimivat erityisesti pienemmissä tiloissa, kun istuimia tarvitaan enemmän vain vieraiden aikana. Pienellekin parvekkeelle riittää tilaa ruokailuun, kun valitaan taittuva pöytä.

Kapeat puutarhapenkit ovat monikäyttöisiä ja tarjoavat istumapaikkoja sekä tilaa esimerkiksi viherkasveille. Monipuolisilla ja kestävillä ulkohyllyillä voi säilyttää kasvien lisäksi muitakin tarvikkeita. Hyllyille on kätevää kiepauttaa myös tunnelmallisia valosarjoja.

Suuremmille parvekkeelle mahtuu hyvin ulkosohva, ruokailuryhmä ja aurinkovuode. Pienemmälle parvekkeelle pelkkä aurinkovuode on hyvä vaihtoehto kokonaisen sohvaryhmän tilalle. Myös riippukeinu voi olla hauska lisä parvekkeella loikoiluun, mikäli rakenteet mahdollistavat sen ripustuksen.

Lämpölampun avulla voit nauttia parvekkeella oleskelusta myös viileämpinä vuodenaikoina.

5. Viherkasvit

Sisustamalla parvekkeen viherkasveilla luot vehreän ja viihtyisän keitaan jopa keskelle kaupunkia. Viherkasvien valinnassa kannattaa huomioida parvekkeen valo- ja lämpöolosuhteet, ilmansuunta, parvekkeen koko sekä omat viherpeukalotaidot.
Parvekkeella voit kasvattaa yrttejä, hyötykasveja, kukkia ja viherkasveja pienessäkin tilassa. Amppelit ja kukkajalat tarjoavat erinomaisen tavan tuoda kasveja tilaan, jossa lattiatila on rajallinen.

Suunnittele viherkasvien hankinnat parvekkeen valon mukaan, jotta valitset parvekkeesi olosuhteisiin parhaiten soveltuvat kasvit.

Aurinkoiselle parvekkeelle soveltuvia esimerkiksi:

 • mansikka, tomaatti, chili, peruna, oliivi
 • timjami, basilika, rosmariini ja meirami
 • kuumuutta kestävät kukkalajit, esim. pelargonit, asterit, petuniat, marketat, ihmeköynnös, ruukkuruusut, tarhaneilikat (muista kastelu aamuin illoin)
 • mehikasvit

Puolivarjoisalle parvekkeelle soveltuvia esimerkiksi:

 • useat kesäkukat, esim. muratit, samettikukat, lobeliat, begoniat

Varjoisalle parvekkeelle soveltuvia esimerkiksi:

 • peruna, salaatti, tomaatti, herneet
 • suurin osa yrteistä, esim. minttu, persilja, lipstikka ja ruohosipuli
 • hortensia, verenpisara, ahkeraliisa, norjanangervo, suikeroalpi, saniainen
 • havukasvit

Istuttamista suunnitellessa on tärkeää huomioida parvekkeen keskilämpötila, joka tulisi olla yli kymmenen astetta. Valitse istutusajankohta siten, että kasvit juurtuvat hyvin ja kukkivat koko kesän.

Muista myös huolehtia oikeanlaisista ruukuista ja mullasta kasvien istutuksen yhteydessä. Oikeanlaisen ruukun valinta ja oikea kastelutekniikka ovat avainasemassa kasvien menestymisessä. Altakastelevat ruukut helpottavat kasvien hoitoa, ja erityisesti pyörillä varustetut suuremmat ruukut helpottavat kasvien siirtämistä ja sijoittelua tilanteen mukaan parhaaseen mahdolliseen valoon ja varjoon.

Jos tavoitteena on luoda vehreää tunnelmaa mahdollisimman vähällä vaivalla tai parvekkeen olosuhteet ovat hankalat kasveille, tekokasvit ovat hyvä vaihtoehto. Runsas viherseinä on tyylikäs sisustusratkaisu, ja jalan alla pehmeältä tuntuvalla tekonurmella tuot kotiisi palan kesää. Voit nauttia viherkeitaan tunnelmasta ilman kasvien hoitamisen vaivaa.

 

Uudisovi.com - Parvekkeen sisustus - 7 vinkkiä unelmien kesäkeitaan luomiseen - Visualisointikuva uudiskohteen parvekkeesta.

6. Näkösuojat

Yksi tärkeä osa parvekkeen sisustusta on näkösuoja. Näkösuojat eivät ainoastaan tarjoa yksityisyyttä, vaan ne lisäksi suojaavat parveketta ja kalusteita auringonpaahteelta. Näkösuojien monipuolisesta valikoimasta löytyy tyylikkäitä vaihtoehtoja, jotka toimivat myös sisustuselementteinä.

Yksi suosittu vaihtoehto parvekkeen näkösuojaksi on puusäleikkö. Tarjoamansa yksityisyyden lisäksi puusäleikkö voi myös toimia käytännöllisenä tilanjakajana. Voit esimerkiksi erottaa rentoutumiseen tarkoitetun osion omaksi rauhalliseksi alueeksi puusäleikön avulla.

Verhot ovat monipuolinen vaihtoehto, ja niitä on saatavana erilaisissa väreissä, kuvioissa ja materiaaleissa. Muista kuitenkin tarkistaa taloyhtiön säännöt verhotankojen kiinnitykseen liittyen.

Kaihtimet ovat erinomainen vaihtoehto, ja niitä on saatavana eri sävyissä ja materiaaleissa. Saatavilla on sekä avautuville että liukuville lasituksille soveltuvia versioita. Kaiteeseen kiinnitettävät kaihtimet ovat erityisen käteviä, sillä ne tarjoavat helposti säädettävää suojaa sekä ylhäältä että alhaalta.

Muita näkösuojavaihtoehtoja ovat erilaiset bambuverhot, tuuheat viherkasvit, lasitukseen kiinnitettävät kalvot, rullaverhot ja pystylamelliverhot. Myös aurinkovarjo suojaa parvekkeen kalusteita ja luo miellyttävästi varjoa ja viileyttä kesähelteillä.

7. Sisustusideat

Haluatpa sitten luoda romanttisen kahvittelupaikan, vehreän kaupunkikeitaan tai raikkaan kesäisen oleskelutilan, parvekkeen sisustuksessa voit toteuttaa juuri oman tyylisi mukaisen vision.

Voit hyödyntää parvekkeen sisustussuunnittelussa luovuutta ja kädentaitoja. Lisää värikkäitä tekstiilejä, pehmeitä tyynyjä, peittoja, koreja ja sisustustarvikkeita, jotka kutsuvat viettämään rentouttavia hetkiä tunnelmallisessa kesätilassa.

Parvekkeen sisustustyyli voi olla yhtenäinen asunnon sisätilojen sisustuksen kanssa, tai täysin erilainen oma maailmansa.

Valoilla luot lämpimän ja kutsuvan tunnelman auringon laskiessa. Valaise verhoja ja sisustuksen yksityiskohtia kohdevaloilla, ja koristele kaiteet, hyllyt ja pylväät valosarjoilla. Ladattavat valaisimet sopivat loistavasti parvekekäyttöön. Parvekkeelle voi luoda tunnelmaa myös kevät-, kesä- ja syyskaudella kynttilöillä ja suurilla lyhdyillä, kunhan muistaa huolehtia paloturvallisuudesta.

Tässä vinkkejä sisustuksen suunnitteluun:

 • Valitse kalusteet tilan mukaan: Pienen parvekkeen sisustuksessa on tärkeää ottaa huomioon tilan rajallisuus. Valitse kevyitä ja siroja kalusteita, jotka eivät vie liikaa tilaa. Monikäyttöiset kalusteet, kuten taitettavat pöydät ja tuolit, ovat erinomainen valinta pienelle parvekkeelle.
 • Kankaat tunnelmanluojana: Aseta värikkäitä kangasliinoja pöydälle tai penkille luomaan kodikasta tunnelmaa. Voit myös käyttää kankaita alustana pehmusteille ja tyynyille, mikäli pelkäät herkimpien tekstiilien kastuvan kostealla ilmalla.
 • Tikkaat hyllyksi: Vanhat tikapuut toimivat mainiona säilytys- ja esillepanotilana parvekkeella. Asettele tikkaat seinää vasten ja ripusta niihin viherkasveja, valosarjoja tai muita koristeita. Korkealla tikashyllyllä voit peittää myös parvekkeen epäesteettiset kohdat.
 • Älä unohda lattiaa: Mattojen lisäksi voit käyttää tyylikkäitä lattiaritilöitä, joilla voit muuttaa oleellisesti parvekkeen ilmettä ja kokonaistunnelmaa.
 • Yhdistele värejä ja tyylejä: Lisää parvekkeelle kesäistä ilmettä yhdistelemällä erilaisia värejä. Käytä rohkeasti värikkäitä tyynyjä, mattoja ja koriste-esineitä luomaan pirteä ja iloinen ilmapiiri. Parvekkeen kalusteiden ei tarvitse olla keskenään samaa sarjaa, joten voit koostaa persoonallisia ja yllättävistä kokonaisuuksia erityylisistä kalusteista.
 • Vaihtele sisustusta vuodenaikojen mukaan: Myös parvekkeen sisustusta voi vaihdella vuodenaikojen ja juhlapyhien mukaan, jolloin parveke on tyylillisesti luonteva jatkumo sisätiloille ympäri vuoden.
 • Hyödynnä kierrätysmateriaaleja: Kierrätysmateriaaleista voi tehdä monia hauskoja ja persoonallisia sisustuselementtejä parvekkeelle. Voit esimerkiksi rakentaa vanhoista puulaatikoista istuinpenkin, eurolavasta ja pehmeistä tekstiileistä sohvan tai käyttää vanhoja astioita ja purkkeja istutusruukkuina.
 • Tyylikkäät ja käytännölliset säilytysratkaisut: Lisää parvekkeelle monikäyttöinen säilytystilalla varustettu penkki, kevyitä metallihyllykköjä, helposti liikuteltava ja säilytystilaa tarjoava baarikärry tai korivaunu tai monitasoisia sivupöytä.
 • Rakenna sisustus mieluisan teeman ympärille: Parvekkeen sisustuksessa on tärkeää luoda visuaalisesti vetoava ja rentoon ajanviettoon kutsuva tyyli, joka heijastaa makuasi ja mieltymyksiäsi. Voit valita sisustukseen teeman tai värimaailman, joka kuvastaa omaa persoonallisuuttasi ja luo mahdollisimman viihtyisän ja kodikkaan ilmapiirin. Hyviä teemoja parvekkeen sisustukseen ovat esimerkiksi luonnollisen pehmeä boho, raikkaan välimerellinen tyyli, vehreä viherparatiisi, trooppinen hemmottelukeidas tai jopa minimalistinen rentoutumispaikka harkitusti valikoituine yksityiskohtineen.

Näillä vinkeillä pääset alkuun kesän innostavimmassa ja palkitsevimmassa sisustusprojektissa!

Tutustu Uudisovi.comin upeisiin uudiskohteisiin, jotka tarjoavat myös viihtyisiä parvekeratkaisuja unelmiesi kesäkeitaaksi.

Jaa artikkeli:

Tilaa Uudisovi.comin asuntovahti

Lähetämme sähköpostiisi tiedot uusista, sinua kiinnostavista uudiasunnoista.

  Alue*
  Kohdetyyppi*
  Huoneluku
  Etsin...

  Lähettämällä viestin hyväksyt henkilötietojesi käsittelyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.

  Lomake on suojattu roskapostin estämiseksi Googlen reCAPTCHA-palvelulla, johon liittyy palvelun tietosuojaseloste ja käyttöehdot.