Siirry sisältöön

Ohjauskoron lasku – Mitä se tarkoittaa ja miten se vaikuttaa?

Euroopan keskuspankki (EKP) on päättänyt laskea kesäkuun alussa kaikkia kolmea ohjauskorkoaan 0,25 prosenttia. EKP:n perusrahoitusoperaatioiden korko on siis nyt 4,25 prosenttia, maksuvalmiusluoton korko 4,50 prosenttia ja talletuskorko 3,75 prosenttia.

Ohjauskoron lasku on merkittävä talouspoliittinen toimenpide, jolla pyritään vaikuttamaan Euroopan talouden kasvuun ja inflaatioon. Tämä päätös herättää monia kysymyksiä: miksi ohjauskorkoa laskettiin, mitä vaikutuksia sillä on ja miten se vaikuttaa yksittäisiin kuluttajiin ja yrityksiin?

Miksi ohjauskorkoa laskettiin?

Ohjauskoron laskun taustalla on pyrkimys vaikuttaa talouskasvuun ja hallita inflaatiota. Euroalueen talouskasvu on ollut hidasta ja inflaatio on pysynyt matalana, mikä on lisännyt painetta rahapolitiikan keventämiselle. Laskemalla ohjauskorkoa EKP pyrkii tekemään lainanotosta edullisempaa, mikä kannustaa sekä kuluttajia että yrityksiä lisäämään kulutustaan ja investointejaan.

Vaikutukset talouteen

Ohjauskoron laskulla on useita suoria ja epäsuoria vaikutuksia:

 1. Lainanotto ja sijoitukset: Lainojen korot laskevat, mikä tekee lainaamisesta houkuttelevampaa. Tämä voi lisätä sekä yksityisten että yritysten investointeja.
 2. Kulutus: Kuluttajien käytettävissä oleva tulo voi kasvaa, kun lainanhoitokulut pienenevät, mikä voi lisätä kulutuskysyntää.
 3. Inflaatio: Kasvava kysyntä voi nostaa hintoja ja siten inflaatiota, mikä on toivottavaa, kun inflaatio on ollut pitkään liian alhainen EKP:n tavoitteeseen nähden.
 4. Valuuttakurssi: Euron arvo voi heikentyä suhteessa muihin valuuttoihin, mikä voi parantaa euroalueen vientiä, kun eurooppalaiset tuotteet tulevat kilpailukykyisemmiksi ulkomailla.

Hyödyt asuntovelallisille

Asuntovelallisille ohjauskoron laskulla on erityisen merkittäviä hyötyjä:

 • Alhaisemmat lainanhoitokustannukset: Kun ohjauskorko laskee, myös asuntolainojen viitekorot, kuten euribor, voivat laskea. Tämä tarkoittaa, että asuntolainojen kuukausierät pienenevät, jolloin lainanhoitokustannukset alenevat.
 • Uusien lainojen houkuttelevuus: Alhaisempi korkotaso tekee uusien asuntolainojen ottamisesta edullisempaa, mikä voi helpottaa ensimmäisen asunnon ostamista tai nykyisen asunnon vaihtamista suurempaan.
 • Säästöt pitkällä aikavälillä: Alhaisemmat korot voivat johtaa merkittäviin säästöihin lainan koko takaisinmaksuaikana, mikä parantaa asuntovelallisten taloudellista tilannetta ja lisää heidän käytettävissä olevaa tuloaan muuhun kulutukseen.

Miten tämä vaikuttaa sinuun?

Kuluttajille ohjauskoron lasku voi tarkoittaa edullisempia lainoja, olipa kyseessä asuntolaina, kulutusluotto tai yrityslaina. Tämä voi helpottaa suurten hankintojen tekemistä ja parantaa taloudellista tilannetta lyhyellä aikavälillä. Samalla säästötilien korot voivat laskea, mikä voi kannustaa sijoittamaan varoja tuottoisampiin kohteisiin kuin perinteisiin pankkitalletuksiin.

Yrityksille tämä päätös tarjoaa mahdollisuuden investoida edullisemmin uusiin projekteihin ja laajentaa toimintaansa, mikä voi johtaa työllisyyden kasvuun ja taloudelliseen elpymiseen laajemmassa mittakaavassa.

EKP:n ohjauskoron lasku on strateginen liike, jolla pyritään elvyttämään hidastunutta talouskasvua ja nostamaan inflaatiota kohti tavoitetasoa. Vaikka toimenpiteen vaikutukset voivat vaihdella, sen tarkoituksena on luoda suotuisammat olosuhteet taloudelliselle toimeliaisuudelle ja vakaudelle euroalueella. Kuluttajille ja yrityksille tämä voi tarjota uusia mahdollisuuksia ja parantaa taloudellista näkymää.

Lisätietoa EKP:n korkopäätöksistä ja niiden taustoista löytyy esimerkiksi EKP:n viralliselta sivustolta.

Jaa artikkeli:

Tilaa Uudisovi.comin asuntovahti

Lähetämme sähköpostiisi tiedot uusista, sinua kiinnostavista uudiasunnoista.

  Alue*
  Kohdetyyppi*
  Huoneluku
  Etsin...

  Lähettämällä viestin hyväksyt henkilötietojesi käsittelyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.

  Lomake on suojattu roskapostin estämiseksi Googlen reCAPTCHA-palvelulla, johon liittyy palvelun tietosuojaseloste ja käyttöehdot.