Siirry sisältöön

Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää ennakkomarkkinoinnista

Mitä ennakkomarkkinointi tarkoittaa?

Ennakkomarkkinointi tarkoittaa suunnitteilla tai rakenteilla olevien asuntojen markkinointia. Ennakkomarkkinoidusta asunnosta kiinnostuneet asunnon etsijät voivat tehdä varauksen ja ostaa asunnon rakentamisvaiheen edetessä. Varauksesta maksetaan varausmaksu, joka hyvitetään asunnon lopullisessa ostohinnassa.

Ennakkomarkkinoinnin tarkoituksena on muun muassa selvittää etukäteen onko suunnitteilla olevat asunnot kiinnostavia ja kohdistuuko niihin tarpeeksi kysyntää. Ennakkomarkkinointi kestää yleensä noin 2–4 kuukautta, ja sen aikana kartoitetaan tulevien asukkaiden kiinnostusta uusia koteja kohtaan ennen varsinaisen myynnin sekä rakentamisen aloitusta.

Usein rakentamispäätös ennakkomarkkinoinnissa olevista asunnoista tehdään, kun tulevista kodeista on varattu suurin osa. Mikäli kohteelle on tullut hyvin vähän kysyntää, ei rakentamispäätöstä tehdä. Tällöin varaajat saavat varausmaksunsa takaisin.

Ennakkomarkkinoitavan uudiskohteen ostaminen eroaa käytetyn asunnon ostamisesta siinä, että et maksa koko kauppahintaa kerralla. Sen sijaan maksat ensin varausmaksun ja tämän jälkeen sitä mukaa kun rakennushanke etenee. Maksuerät vaihtelevat riippuen kohteen kokonaishinnasta. Uudiskohteen viimeiset erät maksat vasta, kun olet päässyt tarkastamaan asunnon.

Kuinka suuri on varausmaksu?

Varausmaksu saa olla enintään 4% ennakkomarkkinoitavan asunnon hinnasta. Yleensä varausmaksu on tätä merkittävästi alhaisempi.

Mitä kannattaa tietää ennen varausta?

Ennakkomarkkinoinnissa olevasta uudiskohteesta on saatavilla usein myyntiesite ja alustavat tiedot, kuten rakennustapaselostus ja taloussuunnitelma. Riippuen kohteesta, nähtävissä on useimmiten myös asuntojen pohjaratkaisut sekä valmiiksi mallinnettuja esimerkkikuvia huoneistoista. Moniin seikkoihin pääsee varauksen tekijä kuitenkin vaikuttamaan vielä itse.

Ennakkomarkkinoitavan uudiskohteen ostajan kannattaa selvittää, minkälaisia asuntoja taloon tulee, milloin ne valmistuvat, mikä tulee olemaan asuntojen lopullinen hinta ja millä ehdoin niitä ennakkomarkkinoidaan tai myydään.

Jos asunto on rakenteilla uudisalueella, ostajan kannattaa myös perehtyä siihen, mitä kaikkea lähialueelle rakennetaan ja miten alue kokonaisuudessaan kehittyy.

Kannattaa muistaa, että ennakkomarkkinoinnissa olevien asuntojen suunnitelmat ja hinnat ovat alustavia ja saattavat muuttua ennen myynnin alkamista.

Myös muutostoiveet asuntoon ovat mahdollisia ja ennen varausta kannattaa selvittää, millaisia muutostöitä kohteeseen on mahdollista tehdä.

Miksi asunto kannattaa varata jo ennakkomarkkinoinnin aikana?

Ennakkomarkkinoinnissa olevat asunnot ovat yleensä suosituilta asuinalueilta ja niiden ympärillä on paljon halukkaita ostajia. Varaamalla uudisasunnon jo ennakkomarkkinoinnin aikaan, varmistat itsellesi suositun uudisasunnon parhaalta paikalta.

Varaukset tehdään nopeusjärjestyksessä, joten ensimmäiset pääsevät varaamaan tulevan kiinteistön parhaimmat asunnot.

Ennakkomarkkinoitavaan uudiskohteeseen on usein mahdollista tehdä muutostöitä juuri sinun toiveidesi mukaan. Tällöin tehdään suunnittelusopimus. Hyvissä ajoin varattuihin kohteisiin on usein mahdollista toivoa erilaisia pintamateriaaleja ja jopa huonemuutoksia. Uudiskohteen rakennuttajat antavat näistä lisätietoa.

Myyntihintaan sisältyy monesti rakennuttajan puolesta tietyt materiaali- ja värivaihtoehdot, joista voit esimerkiksi valita mieleisesi maalit, tapetit, kaakelit ja keittiön kaappien ovet. Esimerkiksi digitaalinen työkalu HomeRun on suosittu rakennuttajien keskuudessa. Myös erikoisempia pyyntöjä kannattaa rohkeasti kysyä, sillä rakentamisen alkuvaiheessa voidaan vaikuttaa moneen vaativaankin asiaan.

Onko ennakkomarkkinoidun asunnon varaus sitova?

Ennakkomarkkinoidun uudiskohteen varaus ei ole koskaan sitova. Peruuttaessasi varauksen, saat varausmaksusi takaisin. Mikäli olet tehnyt varattuun kohteeseen suunnittelusopimuksen ja tilannut myyntihintaan kuulumattomia materiaaleja, saatetaan niistä veloittaa erikseen. Tarkista tämä aina muutostöitä ja suunnittelusopimusta tehdessäsi.

Milloin uudiskohde maksetaan?

Ennakkomarkkinoinnin päättyessä, myynnin alkaessa, rakentamisen aikataulut ja muut tiedot vahvistetaan. Asuntojen lopullinen kauppahinta määritellään rakentamispäätöksen jälkeen. Hinta voi joissakin tapauksissa muuttua ennakkomarkkinoinnissa esitetystä kalliimmaksi tai halvemmaksi. Useimmiten hinta pysyy kuitenkin samana. Tässä vaiheessa kun myyntihinta on vahvistunut ja ostaja on hyväksynyt vahvistetun myyntihinnan, kaupasta tehdään sitova kauppakirja, jonka jälkeen ostaja maksaa osan myyntihinnasta rakentajalle.

Kohteiden rakennusaika on yleensä vuosi ja sinä aikana maksetaan noin puolet asunnon hinnasta. Sen jälkeen, kun kauppahinta on kauppakirjassa sovittu, rakentaja kantaa vastuun siitä, ettei asunnon hinta ostajalle enää nouse.

Kannattaako uudiskohteen osto?

Uudiskohteen ostaminen voi usein olla turvallisempaa kuin käytetyn asunnon ostaminen. Uudiskohteisiin ei tule remontteja vuosiin ja asunto on valmiiksi kunnossa. Uudiskohteiden asunnot ovat usein energiatehokkaita ja hyödyntävät nykyaikaista rakennustekniikkaa.

Uudiskohteeseen on mahdollista tehdä toiveita materiaaleihin sekä huonejakoon, jolloin saat varmasti haluamasi asunnon ilman ikäviä remontteja. Toiveet on helppo toteuttaa jo rakennusvaiheessa.

Uudiskohteet rakennetaan lähtökohtaisesti hyville asuinalueille, jolloin niiden arvo pysyy hyvänä myös jatkossa. Tämän takia uudiskohteen ostaminen on kannattavaa myös sijoitusmielessä.

Jaa artikkeli:

Tilaa Uudisovi.comin asuntovahti

Lähetämme sähköpostiisi tiedot uusista, sinua kiinnostavista uudiasunnoista.

  Alue*
  Kohdetyyppi*
  Huoneluku
  Etsin...

  Lähettämällä viestin hyväksyt henkilötietojesi käsittelyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.

  Lomake on suojattu roskapostin estämiseksi Googlen reCAPTCHA-palvelulla, johon liittyy palvelun tietosuojaseloste ja käyttöehdot.