Kotikonttori uudisasunnossa – 7 vinkkiä tehokkaaseen etätyöskentelyyn
Etätyöstä on tullut monille arkipäivää. Toimivan kotitoimiston suunnittelu voi aiheuttaa päänvaivaa – miten ja mihin luodaan rauhallinen työpiste, jos kodista ei löydy omaa työhuonetta? Mitä tulee ottaa huomioon esimerkiksi työpisteen sijaintiin, sisustukseen ja ergonomiaan liittyen?
Panostamalla inspiroivaan ja ergonomiseen kotitoimistoon vaikutat myös työhyvinvointiisi. Yksityiskohdiltaan mietitty kotitoimisto vaikuttaa oleellisesti työtehokkuutesi lisäksi kotona viihtymiseen työajan ulkopuolella, sekä omasi että perheenjäsentesi näkökulmasta.
Näillä vinkeillä luot kotiisi viihtyisän, työskentelyyn innostavan ja omannäköisesi työpisteen!
1. Etätyöpisteen sijainti
Erityisesti jatkuvaa keskittymistä ja yksityisyyttä vaativassa etätyöskentelyssä oma työhuone on ihanteellinen ratkaisu. Jos erillistä työhuonetta ei ole käytettävissä, voit käyttää kekseliäisyyttä ja hyödyntää erityisesti kotisi hukkaneliöitä.
Makuuhuone olisi mahdollisuuksien mukaan hyvä pyhittää nukkumiselle ja pitää erillään työskentelystä. Sopiva paikka työskentelyyn voi löytyä olohuoneesta, keittiöstä tai jopa eteisestä.
Täydellinen etätyöpiste voi rakentua esimerkiksi
- portaiden alle
- tyhjälle seinälle
- huoneen nurkkaan
- syvennykseen
- kodinhoitohuoneeseen
- vaatehuoneeseen
- kätevästi työpäivän jälkeen suljettavaan kaappiin
2. Työpisteen käyttäjät ja käyttötarve
Huomioi suunnittelussa kaikkien etätyöpistettä käyttävien tarpeet. Tarvitaanko kotikonttoria satunnaisesti vai säännöllisesti pitkiä aikoja? Säädettävä työpöytä on toimivin ratkaisu pidempään käyttöön, kun taas kompaktit hyllyratkaisut tai siirreltävät työpistekalusteet soveltuvat lyhytaikaiseen työskentelyyn.
3. Tilan rajaaminen ja äänieristys
Tilaa rajaamalla takaat sekä itsellesi että muille perheenjäsenille omaa rauhaa.
Luo illuusio erillisestä työtilasta rajaamalla työtila muusta huoneesta sermillä tai tilanjakajalla. Voit käyttää rajaamiseen myös verhoa, jolla lisäksi piilotat näppärästi työpisteen katseilta päivän päätteeksi. Tekstiilimatto lattialla rajaa työpisteen muusta huoneesta, vaimentaen samalla tehokkaasti ääniä.
4. Ergonomia ja kalusteet
Ergonomiset ja laadukkaat työpisteen kalusteet ovat avain etätyöläisen hyvinvointiin. Hyvällä työasennolla ennaltaehkäiset mm. niska-hartiaseudun ongelmia, selän ja yläraajojen kipua ja päänsärkyä. Säädettävä pöytä ja tuoli sopivat mainiosti myös useammalle työpisteen käyttäjälle.
Työpöytä: Korkeussäädettävä työpöydän avulla pystyt vaihtelemaan kätevästi seisoma- ja istumatyön välillä. Saat myös säädettyä tietokoneen näytön kulman ja sijainnin sopivaksi, jolloin säästät niskaasi rasittumiselta. Kannettavan tietokoneen korkeutta voit säätää läppäritelineen lisäksi vaikkapa kirjapinolla.
Työtuoli: Huolehdi ergonomiasta myös valitsemalla säädettävä, selkää tukeva työtuoli. Erillisellä jalkatuella varmistat paremman istuma-asennon. Kehoa automaattisesti parempaan asentoon ohjaava ja verenkiertoa parantava satulatuoli mahtuu kätevästi pieneenkin tilaan. Helpotusta seisomatyöhön saat seisontamatosta, joka vähentää jalkoihin kohdistuvaa rasitusta.
5. Valaistus
Valaistus vaikuttaa tunnelman lisäksi työtehokkuuteen. Sijoita työpisteesi mieluiten ikkunan läheisyyteen, jolloin hyödyt päivänvalosta ja inspiroidut maisemasta. Vältä häiritseviä heijastuksia ja silmiä rasittavaa häikäisyä.
Jos huoneen yleisvalaistus ei ole riittävä, panosta pöytävalaisimeen, jonka asentoa ja valon voimakkuutta voit säätää. Kun työpöydällä on niukasti laskutilaa, seinään kiinnitettävä valaisin on kätevä vaihtoehto.
6. Sisustus ja säilytysratkaisut
Tee tilasta persoonallinen, esteettinen ja kutsuva pienesineillä, tauluilla, viherkasveilla ja mieluisalla värimaailmalla. Hyödynnä seinätilaa ja käytännöllisiä säilytysratkaisuja, jolloin toimistotarvikkeet on helppo pitää järjestyksessä ja käden ulottuvilla. Piilota häiritsevät johdot johtosukilla ja -laatikoilla.
Sisusta työpisteesi siten, että se sulautuu tyylikkäästi ympäröivään tilaan. Valitse kalusteet, värit ja materiaalit saman tyylisesti muun sisustuksen kanssa. Voit myös häivyttää työtilaa valitsemalla taustaseinän väriset kalusteet. Huomioi myös etäkokousten yhteydessä takanasi näkyvä tausta.
7. Tauot ja vapaa-aika
Etätyötä tehdessä pienet tauot ja liikkuminen ovat erityisen tärkeitä. Säännölliset mikrotauot työstä parantavat myös tehokkuuttasi.
Ota tavaksi tehdä taukojumppaa, lyhyitä kävelyitä ja vastaliikkeitä kuormittavalle istumatyölle. Sähköpöydän kanssa käytettäväksi sopii erinomaisesti tasapainolauta, jolla pidät aktiivisuustasoasi helposti yllä työpäivän lomassa. Liikunta ja pienetkin hengähdyshetket tekevät ihmeitä!
Kotitoimistolla työskennellessä työajan ja vapaa-ajan erottaminen toisistaan on tärkeää, mutta usein hieman hankalaakin. Rajan vetämistä helpottaa kotoa poistumisen ja esimerkiksi luonnossa hengähtämisen lisäksi katseelta piilotettava tai helposti muuhun tekemiseen muunneltava työpiste.
Uudisoven kotivalikoimasta löydät lisätilaa työhuonetta varten sekä fiksuja kotitoimiston mahdollistavia pohjaratkaisuja!